PUUTARHA

Puutarhamme on hyvin runsas ja eri kasvilajeja löytyy kymmenittäin. Puutarhan erityispiirteenä ovat lukuisat koristepuut ja -pensaat. Suuret pilari- ja timanttituijat etupihalla antavat puutarhalle kivasti ilmettä ja tuijien ja havukasvien ansiosta piha on talvellakin vihreä ja vihanta. Perennat ovat hoidon puutteen vuoksi kadonneet puutarhasta valitettavasti lähes kokonaan. Omenapuut, viinimarja- ja karviaispensaat edustavat hyötykasveja. Sen sijaan puutarhan perällä sijainnut kasvimaa on aikojen saatossa kasvanut umpeen. Maaperä on hyvin ravinteikasta ja mehevää multaa. Puutarhan perustukset ovat aikoinaan tehty huolella ja apuna on käytetty  puutarhasuunnittelupalveluja. Kauniin puutarhan hoito oli vain valitettavasti jäänyt vuosien varrella muiden asioiden jalkoihin.

Puutarhamme yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on tontin reunassa sijaitseva suojeltu kalliokaistale, jota ei rakennushetkellä ole saanut räjäyttää. Tarina kertoo, että asuinalueemme kallioilta on aikoinaan huudeltu lossia, meri on nimittäin ulottunut lähes tonttimme nurkille. Naapuritonttimme kalliossa on edelleen kiinni niiltä ajoilta peräisin olevia köysi/vaijerikoukkuja. Tällä hetkellä kallionurkkaus on luonnontilassa ja siellä kasvavat mm. vuorenkilpi, mänty, vuorimänty, pihlajia, koivuja ja muutamia kivikkokasveja. Lapsille tuo kallioalue on mitä mainioin leikki- ja retkeilypaikka.

Muuttohetkellä viime heinäkuussa puutarhan tärkeimmät kulkuväylät olivat kasvaneet lähes umpeen ja ruohoa oli leikattu vain nurmialueiden keskeltä. Voitte varmasti kuvitella, että muuttohässäkän ja sisustusasioiden yhteydessä oli kiirehdittävä myös puutarhanhoitoa. Kesän teemana oli karsiminen ja harvennus ja näyttää siltä, että samalla teemalla jatketaan myös tulevana kesänä. Oksasakset ovat olleet kovassa käytössä, samoin oksasilppuri ja ruohonleikkuri. Talon takana, tontin takaosassa on upea pitkä kukkatarha-aihio kivetyksineen, mutta vallan ovat ottaneet juolavehnä ja elämänlanka. Ainoastaan muutama perenna yrittää sinnitellä pienellä alueella. Aloitimme viime kesänä jo kukkatarhan maanparannustyös ja taistelun näitä piinaavia rikkakasveja vastaan. Työtä jatketaan tulevana kesänä ja tarkoitus olisi tulevaisuudessa kasvattaa siihen kukkatarha. 

Totta puhuakseni olen jo tammikuusta lähtien odottanut malttamattomana kevään tuloa. Puutarhassamme on nimittäin niin paljon keväällä ja alkukesällä kukkivia puita ja pensaita, etten uskalla edes arvailla, miten upea kukkaloisto on touko-kesäkuussa luvassa. Puutarhassamme keväällä ja alkukesällä kukkivia lajikkeita ovat mm. unkarinsyreeni, omenapuu, koristeomenapuu, kirsikkapuu, marja-aronia ja pihlaja. Lisäksi olen syksyllä istuttanut kukkasipuleita, joten jännityksellä odotan, mitä niistä mahtaa kasvaa.

Puutarhan kevättöitä jo kovasti odotellen!













   

Kommentit

Suositut tekstit