KALKKIMAALAUSTA LASTENHUONEESSA



Heippa! Nyt kun päästiin näihin sisustusasioihin, niin kerron teille viimeisimmästä maalausurakastamme, jonka teimme pari viikkoa sitten kuopuksemme huoneeseen. Talon edelliset omistajat olivat tehneet ennen myyntiä mittavan pintaremontin, jossa talon kaikki seinät oli maalattu vaaleiksi. Jokaisessa huoneessa tehosteväriksi oli valittu vaaleanruskea maitokahvia muistuttava sävy, joka itseasiassa pitkän harmaan kauden jälkeen alkaa olla taas ajankohtainen seinäväri. Itse maaleissa tai maalien kunnossa ei varsinaisesti ollut mitään vikaa, mutta tehosteväri oli väärä. Minä kaipasin erityisesti lasten huoneisiin hieman vaihtelua ja ilmeikkyyttä. Maitokahvinruskea voi olla ihan jees klassiselle lukiolaiselle, mutta meidän taaperolle ja pikkukoululaiselle se on aivan liian tylsä.

Kalkkimaalit ovat olleet viime aikoina kovasti tapetilla ja saavat maalaamisen kuulostamaan todella helpolta ja näppärältä.  Itse ihastuin niihin heti ja nyt oli oiva tilaisuus kokeilla niiden toimivuutta uudessa kodissamme. Kalkkimaali koostu luonnollisista mineraaleista, väripigmentistä ja vedestä.  Kalkkimaali on ekologisuutta arvostavalle lyömätön vaihtoehto myrkyttömyytensä vuoksi. Sen tuoksu on hyvin mieto, joten maalattua tilaa ei tarvitse sen kummemmin tuuletella. Maali on todella peittävää, eikä pohjatöitä tarvitse tehdä laisinkaan. Selvät liat, esimerkiksi rasvat ja muut, on kuitenkin hyvä puhdistaa ennen maalausta. Maalatusta pinnasta tulee elävän näköinen ja mattapintainen. Vesiliukoisuutensa vuoksi maalausvaiheen roiskeet on helppo pyyhkiä ja pensselit voi puhdistaa vedellä. Helppoa vai mitä! Parasta kalkkimaaleissa on mielestäni juuri tuo elävä ja mattapintainen jälki. Se antaa sisustukseen sopivasti rosoisuutta ja ilmettä. Myös ekologisuus ja vesiliukoisuus helpottivat valintaa.

Markkinoilla on nykyään useita kalkkimaaleja. Itse päädyin valitsemaan Kalklitir -merkkisen maalin, koska se soveltuu erityisesti seinien maalaamiseen. Lisäksi kyseistä maalia myydään paikallisessa sisustusliikkeessä, jossa pääsin näkemään värikartat livenä. En nimittäin luota nettitilauksiin näissä värisävyasioissa laisinkaan, koska kuvat aina vääristävät todellista sävyä. Maalattavaa huonetta hallinnoi 2-vuotias pikkumies, joten valitsin väriksi selkeän keskiharmaan sävyn Grey Special Edition II

Kalkkimaalin lisäksi tarvittiin iso paksu pensseli ja 5 litran kannellinen sanko maalin sekoittamista ja mahdollista säilyttämistä varten. Ja tottakai maalarinteippiä maalattavan alueen rajaamiseen. Yhden pussin jauhemainen sisältö sekoitettiin 1,7 litraan vettä. Valmista maalia luvataan 2 litraa, mutta oman arvioni mukaan sitä tuli kyllä enemmän. Maalin luvataan riittävän 6-10 neliön maalamiseen kahteen kertaan. Meillä maalattava ala oli noin 7 neliötä ja maalia jäi ihan reilusti, vaikka maalasimme seinän kahteen kertaan. Maali on hyvin juoksevaa, joten roiskeiden kanssa piti olla vähän tarkkana. Mutta itse maalaaminen oli hyvin vapaamuotoista. Maalia voi sutia seinään miten päin vain, sillä lopputulos on joka tapauksessa elävä ja pensselinjälki näkyy. Aluksi maalausjälki näyttää hyvinkin tummalta, mutta se vaalenee kuivuessaan oikeaan sävyynsä. Kuivumisaika oli 2-6 tuntia. Meillä maalattavassa seinässä oli lasikuitutapetti ja hyvin maali toimi myös siinä peittäen melko hyvin jo ensimmäisellä maalauskerralla alla olleen maitokahvinruskean perusmaalin.      

Nyt on vihdoin yksi seinä valmiina, joten pääsen viimeistelemään huoneen sisustusta tauluin ja hyllyin. Seuraava maalausurakka odottaa esikoisemme huoneessa, kalkkimaalilla luonnollisesti, ja oma makuuhuoneemmekin taitaa päästä käsittelyyn jossain vaiheessa.

Ensimmäinen maalikerros valmiina, melko tumma ennen kuivumista.

Kuivuminen jo hieman edennyt.

Kuivuminen jo hieman edennyt.

Valmis seinä kahteen kertaan maalattuna.

Valmis seinä kahteen kertaan maalattuna.

Kommentit

  1. Sori poistin vahingossa tekstini äsken :) eli kysyisin jos kalklitir peitti lasikuitutapetin kuvion alleen? Oliko lopputulos siis sileä seinä? Niin sileä kun kalkkimaalista nyt tulee :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ei kyllä valitettavasti poista lasikuitutapetin kohokuviointia, mutta elävä pinta vie hieman kyllä huomiota tapetin kuvioinnista.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit